Loading...

Социалната мрежа на България

Факти за шоколадовите бонбони от блога на KeNguru

Най-романтичните:

Това са бонбоните с ягодов пълнеж - така смятат немските психолози. А други изследвания сочат, че хората с по-решителен нрав предпочитат бонбони с вишни, срамежливите - с ядки, а творческите натури - с кокос.


Най-изкусителните:

В началото на 19-ти век дори най-богатите и знатни дами в Русия, които посещавали различни приеми, тайно си скривали по някой бонбон. Непристойното поведение имало просто обяснение - по онова време в страната нямало сладкарски фабрики и всеки сладкар правел по своя тайна рецептата на бонбоните за дадения прием.


Най-онеправданите:

През 16 век, когато в Европа има бум на увлечението по шоколада, приписвали на вкусния продукт магически и лечебни свойства. Е, очакванията не се оправдали, затова престанали да го смятат за източник на всички беди по света. Стигнало се обаче дотам млада жена да напише следното писмо: "Съветвам те повече да не ядеш шоколад. Моя позната хапваше шоколадови бонбони по време на бременността си и роди напълно черно бебе."



Най-известните:

Пралините са популярни по цял свят. След като през 1663г. са приготвени за френския посланик в Германия, те досега са рекордьор по продажби в Германия и Швейцария.


Най-голямата бонбониера:

Компанията "Мастър фуд" я произвежда специално за световно кулинарно шоу - размерите и са 1,5 х 2,5м., а в нея са побрани 800кг. шоколадови бонбони!


Най-големият бонбон:

Това е мечето "Хаги бой", високо 1,68м. и тежко 633кг. Произведено e от фирмата " Gummi Bear Factory". Формата за отливката тежи 4 тона. Изсипаната в нея плодова маса изсъхвала две седмици, след това я извадили и полирали до блясък.


Най-космическите:

През 1995г. руските космонавти на станция "Мир" помолили да им изпратят бонбони от Земята. В Центъра за управление на полета решили, че най-безопасни при безтегловността ще бъдат бонбоните на клечка. Космонавтите били заснети на видео с току-що доставените им близалки и това донесло на компанията Chupa Chups славата на единствените в света бонбони, популярни не само на Земята, а и в Космоса.


Най-необикновените:

Това са финските бонбони със странни вкусове - кисели (без подсладител), солени (мезе за бира) и дори с вкус, доста приличащ на нефт!


Печени бонбони

Чували сте този термин най-вече в американските филми. Става дума за т.нар. маршмелоу, които могат да се консумират и директно, и като добавка към печени на скара меса. Имат специфична пореста текстура и се произвеждат от захар, царевично нишесте, вода, желатин и хранителни добавки. Произходът им се свързва с извлек от корени на алтея, който се използва вместо желатин, но в миналото хората го прилагали за лечение на възпалено гърло. Днес машмерлоу са предпочитани по време на къмпинг в САЩ, Мексико, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания. 


Статията е писана специално за www.dnevniche.com

Автор: Петър Донев 


Коментари

Няма коментари
Трябва да си логнат за да коментираш