Постинг
02.11.2007 19:18 -
Една от " Запазените марки" на Швейцария - шоколадите
Автор: zero
Категория: Забавление
Прочетен: 25166 Коментари: 7 Гласове:
Последна промяна: 02.11.2007 19:54
Прочетен: 25166 Коментари: 7 Гласове:
0
Последна промяна: 02.11.2007 19:54
ШОКОЛАДИТЕ
Екзотичният продукт се появява за първи път в малката алпийска страна през 1697 година, когато жителят на Цюрих Хенри Ешер открива лакомството в Брюксел по време на свое пътуване там. След повече от един век през 1819 год., Франсоа - Луи Кайе отваря първата манифактура за механизирано производство на шоколад във Вевей. Така той завинаги остава в историята на швейцанския шоколад.
Макар да няма проблеми с конкуренцията, Кайе се сблъсква с неочаквана трудност - капризите на времето. Студът през зимата пречи на машините да функционират, а през лятото високите температури разтопяват запасите от шоколад. Въпреки това други ентусиасти също следват примера му. През 1826 г. Филип Сушард открива шоколадова фабрика в Сериер, а през 1830 г. в " сладкото" производство се включва и Шарл - Амедей Кохлер от Лозана.
Появата на млечния шоколад има интересна история. Хенри Нестле през 60 - те години на 19 век работи като фармацевт във Вевей, решава да подобри качеството на прясното мляко, давано от кравите му. В същото време неговият съсед и приятел Даниел Петер, зет на Кайе и производител на свещи, отваря фабрика за шоколадови бонбони през 1867 г. През 1876 г. той решава да смеси какао на прах с прясно мляко, за да омекоти горчивия вкус, който остава в устата. Така се ражда млечният шоколад. През 1905г. Петер и Кохлер, който междувременно изобретява шоколада с лешници, основават обща компания, която в продължение на три десетилетия купува мляко от Нестле. През 1911г. към тях се пресъединява и Кайе. През 1929г. обаче " Нестле" поглъщат компанията им и така започва нов етап в шоколадовата индустрия с налагането на едноименната марка.
През 1869г. друг доайен на шоколадовата индустрия - Якоб Тоблер, открива предприятие в Берн, където започва да произвежда специфичната консистенция от шоколад и мед, прочутия " Тоблерон". Последният от това поколение, Йохан Рудолф Линд, отваря своята фабрика за шоколад в Берн през 1879г. Той въвежда нов метод, при който след обработка на първоначалната субстанция, при температура 80 градуса шоколадът става изключително фин и пухкав, топящ се в устата. През 1913г. той пуска в производство и шоколада с пълнеж.
Днес всички познават шоколадите с марка " Нестле",
" Линд", " Сушард", и " Тоблерон". Шоколадите " Кайе" , макар и не толкова популярни в България, продължават да се произвеждат във френския град Брок.
Шоколадови бонбони " Линд".
Вкусно, вкусно и възбуждащо е усещането от шоколадовото удоволствие!
За всички от кошницата на " Линд"...
Екзотичният продукт се появява за първи път в малката алпийска страна през 1697 година, когато жителят на Цюрих Хенри Ешер открива лакомството в Брюксел по време на свое пътуване там. След повече от един век през 1819 год., Франсоа - Луи Кайе отваря първата манифактура за механизирано производство на шоколад във Вевей. Така той завинаги остава в историята на швейцанския шоколад.
Макар да няма проблеми с конкуренцията, Кайе се сблъсква с неочаквана трудност - капризите на времето. Студът през зимата пречи на машините да функционират, а през лятото високите температури разтопяват запасите от шоколад. Въпреки това други ентусиасти също следват примера му. През 1826 г. Филип Сушард открива шоколадова фабрика в Сериер, а през 1830 г. в " сладкото" производство се включва и Шарл - Амедей Кохлер от Лозана.
Появата на млечния шоколад има интересна история. Хенри Нестле през 60 - те години на 19 век работи като фармацевт във Вевей, решава да подобри качеството на прясното мляко, давано от кравите му. В същото време неговият съсед и приятел Даниел Петер, зет на Кайе и производител на свещи, отваря фабрика за шоколадови бонбони през 1867 г. През 1876 г. той решава да смеси какао на прах с прясно мляко, за да омекоти горчивия вкус, който остава в устата. Така се ражда млечният шоколад. През 1905г. Петер и Кохлер, който междувременно изобретява шоколада с лешници, основават обща компания, която в продължение на три десетилетия купува мляко от Нестле. През 1911г. към тях се пресъединява и Кайе. През 1929г. обаче " Нестле" поглъщат компанията им и така започва нов етап в шоколадовата индустрия с налагането на едноименната марка.
През 1869г. друг доайен на шоколадовата индустрия - Якоб Тоблер, открива предприятие в Берн, където започва да произвежда специфичната консистенция от шоколад и мед, прочутия " Тоблерон". Последният от това поколение, Йохан Рудолф Линд, отваря своята фабрика за шоколад в Берн през 1879г. Той въвежда нов метод, при който след обработка на първоначалната субстанция, при температура 80 градуса шоколадът става изключително фин и пухкав, топящ се в устата. През 1913г. той пуска в производство и шоколада с пълнеж.
Днес всички познават шоколадите с марка " Нестле",
" Линд", " Сушард", и " Тоблерон". Шоколадите " Кайе" , макар и не толкова популярни в България, продължават да се произвеждат във френския град Брок.
Шоколадови бонбони " Линд".
Вкусно, вкусно и възбуждащо е усещането от шоколадовото удоволствие!
За всички от кошницата на " Линд"...
Минарето раздвоява Швейцария
В Швейцария се провежда референдум за ми...
РЕФЕРЕНДУМА СРЕЩУ ИСЛЯМА :Швейцария забр...
В Швейцария се провежда референдум за ми...
РЕФЕРЕНДУМА СРЕЩУ ИСЛЯМА :Швейцария забр...
БЪЛГАРСКИ СЪКРОВИЩА В БРИТАНСКАТА БИБЛИО...
Митрополит Морфу Неофит
НОВА ИГРА ЗАВЛАДЯВА БЪЛГАРИЯ. ПЕЧАЛБИ - ...
Митрополит Морфу Неофит
НОВА ИГРА ЗАВЛАДЯВА БЪЛГАРИЯ. ПЕЧАЛБИ - ...
...май някой... Много Обича Шоколад :))))))))
цитирайпрекалено много обичам шоколад, даже по последни медицински изследвания ми вреди многото му ядене...:):):)
цитирайМного сладък пост :)))
цитирайВкуснооооо!Натурален с нар:):)
цитирайLindt!:))
цитирайЗа предпочитане е твоя начин за " поддържане" на форма - Lindt с портокали може би. И аз така...
цитирайобичам черен шоколад.Но не отказвам на никакъв!:))
цитирайТърсене
Блогрол
1. Helloween - In The Middle Of A Heartbeat
2. W.A.S.P.
3. W.A.S.P.
4. New Guns n' Roses November Rain with Buckethead and Robin fink solos
5. Helloween - Forever and One (Neverland)
6. WASP - Heaven`s Blessed
7. Rainbow - Catch The Rainbow
8. Wish you were here
9. случайно, но навреме...все пак, не толкова случайно
2. W.A.S.P.
3. W.A.S.P.
4. New Guns n' Roses November Rain with Buckethead and Robin fink solos
5. Helloween - Forever and One (Neverland)
6. WASP - Heaven`s Blessed
7. Rainbow - Catch The Rainbow
8. Wish you were here
9. случайно, но навреме...все пак, не толкова случайно