Вход | Регистрация

"Пакост или бонбон" за Хелоуин

Оригинални "страшни" прически и много забавления предлагат от РБ "Проф. Беню Цонев" в Ловеч

"Пакост или бонбон" за Хелоуин
Уикипедия

Изработване на оригинален тиквен фенер, "страшен" грим и прическа, и много смях и забавления за прогонване на "злите духове" организират Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" и Ресурсен център – Ловеч

Работилничката за Хелоуин "Пакост или бонбон" ще бъде "отворена" на 27 октомври (четвъртък) от 15:00 ч. в Детски отдел на библиотеката.

Хелоуин е празник, който се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември най-вече в английскоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически празник Сауин и католическия Вси светии.

По традиция на празника се носят страшните костюми, правят се тиквените фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "жертва" на техните шеги.

Любопитни факти за празника:

Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата Jack O'Lantern.

На този празник в САЩ децата се обличат в страшни костюми и ходят от врата на врата, искайки сладкиши. Ако някой откаже да даде сладкиши, трябва да му бъде спретнат номер за наказание.

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.

По същото време с православния празник Сирни Заговезни, както и в цялата сирна седмица (сирна неделя) по езически обичай хората се маскират и на Песи понеделник излизат кукерите (които са типично български-езически и нямат нищо общо с Вси светии, нито с православната вяра и църква). В българската народна традиция често пъти езически обичаи се смесват (погрешно, вероятно поради страх от църковни наказания) с християнството.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар