Haribo спря от производство „расистки бонбони”

Haribo спря от производство „расистки бонбони”

Haribo спря от производство „расистки бонбони”

Германският производител Haribo бе принуден да се откаже от производството на разноцветни бонбони, продавани в Дания и Швеция заради масово недоволство от клиенти, изтълкювали цвета и формата на лакомствата като проява на расизъм, съобщава The Daily Mirror.

Меките бонбони със сол и сироп от сладък корен лакрица (традиционна съставка на изделията на марката) били произведени във формата на черни човешки лица. Според замисъла на производителя, дизайнът им е отправка към „древното африканско, азиатско и индийско изкуство”.

Потребителите обаче били на друго мнение и подели разгорещени дебати в социалните мрежи. Сред коментарите преобладават оценки от типа:”Мултикултурализъм, колониално наследство или търговия с роби? #haribo напомня за миналото на Дания.”

Малко след началото на обсъжданията в социалните мрежи, компанията е взела решение производството и продажбата на спорните изделия да бъдат прекратени.

Haribo е основана през 1920 година от Ханс Ригел в гр. Бон. Името на компанията идва от първите букви на името и фамилията му, и  града седалище на фирмата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ