Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парфюмиращи бонбони made in BG са хит на световните пазари

Българските парфюмиращи бонбони, осигуряващи приятно телесно ухание на роза, се разграбват като топъл хляб в чужбина.
Снимка: Венета Николова
Дъвчащ парфюм, парфюмиращ бонбон, ядлив дезодорант, а може и deo perfume candy – така се нарича поредното българско изобретение на основата на розово масло, което в момента се разграбва като топъл хляб в Европа, Азия и САЩ. Достатъчно е да схрускаш един малък бонбон и в следващите 6 часа тялото ти започва да излъчва зашеметяващото ухание на току-що откъсната роза дамасцена. От тази възможност се възползват стотици хиляди представителки на нежния пол, но не само! Оказва се, че и мъжете нямат нищо против да лъхат на българското цвете. Доказват го рекордните продажби на нестандартния продукт made in BG по света.

За нашенския део бонбон заговори и британският вестник „Гардиън” по повод предстоящата му поява на английския пазар в началото на февруари догодина. Авторът на статията го препоръчва като подходящ подарък за Свети Валентин, възкликвайки възторжено: „Какво по-романтично от това да съчетаеш аромата на цвете с този на любимия човек!”. Любопитното е, че БГ изобретението на практика действа по същия начин като далеч не толкова благоуханния чесън. И двете храни съдържат вещества, които не могат да бъдат разградени от тялото и затова се изхвърлят през кожата, докато човек се поти.

© Снимка: Венета Николова

Маслодайната роза дамасцена, вирееща в изобилие в Долината на розите край гр. Казанлък, се е превърнала в лого на България.
Главният „виновник” за приятната миризма на дъвчащия парфюм всъщност е неразградимата съставка гераниол. Тя се среща в естествено състояние в растения като лавандула, здравец, ванилия, но най-вече в българската маслодайна роза дамасцена, вирееща в изобилие в Долината на розите край гр. Казанлък. А прословутото ни розово масло, което влиза в състава на най-реномираните световни парфюмерийни марки, съдържа 70 процента гераниол. С помощта на специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив успяхме да изолираме и да вкараме въпросния гераниол в състава на бонбоните, така че той да запази по-продължително своите свойства – хвали се Венцеслав Пейчев, собственик на фабрика за бонбони „Алпи” от Асеновград, която за няколко месеца си извоюва завидни позиции на световните пазари.

Всеки бонбон съдържа 3 мг. гераниол – достатъчно, за да лъхтиш цели 6 часа на окъпана в утринна роса роза дамасцена. Официалният „прощъпулник” на българското изобретение се състоя през пролетта на 2011 по време на Международното изложение за иновации и изобретения в Женева, където предизвика истински фурор и спечели сертификат за световна иновация. Оттогава ядливият дезодорант се радва на много добър прием в страни като Испания, Германия, Франция, Китай, Корея, Сингапур и пр. В САЩ засега продуктът се разпространява по интернет и струва 10 щ. д. пакетчето. Въпреки това розовите бонбонки са се превърнали в истински хит на местния пазар.

© Снимка: Венета Николова

Маслодайната роза се бере рано сутрин, когато окъпаните в утринна роса цветчета съдържат най-голямо количество етерично масло с висока концентрация на гераниол.
За момента най-големите продажби се осъществяват в САЩ, тъй като американците са по-отворени към нови продукти – твърди г-н Пейчев. – Българският консуматор е малко по-скептичен. У нас осъществяваме по-малко продажби, въпреки че в търговските ни вериги цената им е около 10 пъти по-ниска, отколкото в САЩ. Всъщност нашето изобретение е част от едно ново направление, което се развива по света, в т. ч. и в България. Става дума за т. нар. нутрикозметика или разкрасяване чрез хранене. Затова изразът „красотата отвън идва отвътре” вече не е метафора! Имаме идея да разработим и други нестандартни разкрасяващи продукти. Например с колаген: като кисело мляко или сухи супи с колаген, които да съдействат за изглаждане на бръчките, ще имат доста силен ефект.


Производителите на ядливия дезодорант гарантират, че е 100 процента безопасен. Още повече че съдържащият се в него гераниол отдавна е бил патентован като безвреден хранителен продукт от небезизвестна европейска компания. Самата идея тръгна от разработените преди време японски ароматизиращи дъвки, спомня си г-н Пейчев. Продуктът, произведен в Страната на изгряващото слънце, е бил предназначен само за мъже и се е наричал Otoko Kaoru – в превод от японски „мъжки аромат”. Но идеята да се акцентира върху специфичната телесна миризма на съвременния мачо явно не се е понравила на консуматорите от двата пола, защото дъвката така и не успя да се наложи на пазара! За разлика от нашенските део бонбонки, които предизвикват истински фурор в азиатски държави като Индия, Корея, Китай и Сингапур с традиции в приложението на благоуханни масла и мазила. Впрочем българските производители готвят приятна изненада за мъжете, които се притесняват да лъхтят на нежно цвете. В скоро време ще се появи парфюмиращ деодорант made in BG само за мъже! Той ще излъчва далеч по-малко сладникави, но затова пък неустоимо прелъстителни нотки. Какви обаче – засега се пази в тайна!
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50