Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Шоколадовите трюфели – достъпно съвършенство

Шоколадовите трюфели – достъпно съвършенство

AdminAdmin
Администратор
95442k
Шоколадови Трюфели

Не е тайна, че шоколадовите трюфели са едни от най-фините и изтънчени шоколадови десерти. Въпрос на професионална чест е всеки майстор сладкар да умее да приготви шоколадови трюфели с оригинален, неповторим за други сладки изкушения вкус. Мнозина от нас навярно си мислят, че тези деликатесни бонбони са „запазена територия” за приготвяне само от най-умелите специалисти, но не бързайте – рецептите за шоколадови трюфели са посилни за изпълнение от всеки, който има на разположение малко свободно време и в повече количество от любимия си шоколад.

Шоколадови трюфели могат да се приготвят лесно в домашни условия, като на всичко отгоре тези изтънчени сладкиши стават както с обикновен шоколад, така и с натурален, млечен или бял. Задължително условие обаче е глазурата да е със съдържание на какао не по-малко от 35 процента. Това е така, защото колкото по-голямо е количеството на какаото, толкова по-течен става шоколадът, в следствие на което обвивката на трюфела се получава лека, фина и топяща се в устата.

Вътрешността на трюфела се нарича ганаш, а приготвянето й трябва да става внимателно, като се спазват скритно няколко прости правила. На първо място шоколадът трябва задължително да е начупен на малки парченца, за да може безпроблемно да се разтопи.

Шоколад

Още нещо, което е основно, за да приготвите съвършените трюфели – такива, каквито майстор сладкарите ни ги поднасят, е да внимавате при разбъркването на шоколада със сметаната в сместа да не влезе въздух.

Най-накрая, следвайки предписанията и практиките на професионалистите, така полученият ганаш трябва да се остави да престои известно време на хладно – не е препоръчително да е в хладилник, като тази препоръка не важи за трюфелите от бял шоколад.

Готовият трюфел е най-добре да се съхранява между пластове пергаментова хартия. Независимо дали решите да потопите бонбоните в шоколад или не, трябва след това да ги държите на хладно място. Отново хладилникът не е за препоръчване, защото така се губят важните вкусови нюанси.

Трюфел

Ето и рецептата за класически шоколадови трюфели:

250 г. тъмен шоколад

150 г. течна сметана

40 г. масло

75 г. тъмно какао на прах

Разтопете на водна баня две супени лъжици вода с натрошените шоколадови парченца, като непрекъснато бъркате. След това прибавяте сметаната и продължавате да разбърквате до получаването на хомогенна смес (без въздушни балончета). Така приготвената смес се сваля от котлона и се оставя добре да изстине, след което отново на водна баня се разтопява добре, прибавя се маслото при постоянно разбъркване до получаването на еднородна смес.

Крайната манипулация е да изсипете сместа за трюфелите в купа, която трябва да се покрие с найлоново фолио и да я оставите на студено за около час, докато ганашът се втвърди. След това с помощта на малка лъжичка оформяте топченцата и ги овалвате в какаото.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
43
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Моника
Моника
25.01.2016 18:47
разкош
0
0
Ицо
Ицо
13.12.2014 18:37
Мммммм.....
0
1
НАТАША
НАТАША
20.03.2014 18:14
Къде е тази вода? Знаете ли какво е водна баня???????????
2
7
Име
Име
12.03.2014 10:26
шоколад + вода ??? нищо няма да излезе
3
3