Статиите на 1001 Рецепти

Любопитни факти за бонбоните

  • През 1715 г. за произнесената тронна реч на френския крал Луи XV му поднесли огромно плато с бонбони. И нищо чудно - той бил само на 5 години и едва ли имало по-добър начин за изразяване на благоразположението към толкова младия монарх.
  • Думата “бонбон” означава “вкусно приготвена храна”. Първите в света бонбони се появили в Египет. Тъй като по това време захарта все още не била открита, вместо нея се използвали фурмите и медът. На Изток бонбони се приготвяли от бадеми и смокини, а в древния Рим варели орехи и маково семе с мед и ги поръсвали със сусам. В старо време в Русия бонбоните се правели от кленов сироп и мед.
  • Най-несправедливо обвинените бонбони са шоколадовите. В Европа през XVI век, по времето на трайното увлечение по шоколада, на него му се приписвали магически и лечебни свойства. Естествено, те не се оправдали и затова шоколадът веднага бил посочван като виновник за всички беди. Една млада особа писала на приятелката си: “Съветвам те повече да не ядеш шоколад. Моя позната яде много шоколад по време на бременността си и роди абсолютно черно бебе.”
  • Най-романтичните бонбони са тези с ягодов пълнеж, така смятат германски психолози. Впрочем решителните хора предпочитат пияните вишни като пълнеж, срамежливите - орехов, а творческите - кокосов.
  • Най-изкусителните бонбони. В началото на XIX век дори най-богатите и знатни аристократи, когато отивали на прием, незабелязано скривали в ръкавите си бонбони. Това непристойно поведение се обяснявало по следния начин: по онова време все още нямало фабрики за бонбони и затова всеки сладкар приготвял бонбоните по своя рецепта, която се пазела в най-строга тайна.
  • Най-знаменитите бонбони са пралините. Те били изобретени през 1663 г. Сладкарят ги приготвил специално за френския посланик в Германия, и пралините и досега държат рекорда на продажбите в Германия и Швейцария.
  • Най-голямата кутия с бонбони. Компанията “Мастър Фууд” я направила за световно кулинарно шоу. В кутия с ширина 1,5 и дължина 2,5 м влезли 800 кг шоколадови бонбони!
  • Най-големият бонбон е мечокът на име “Хаги Бой” с височина 1,68 м и тегло 633 кг. Сътворили го сладкарите от фирмата “Gummi Bear Factory”. За отливането на мечето била необходима специална форма с тегло 4 тона. Излятата във формата плодова смес съхнала около две седмици, след което я извадили и полирали до блясък.
  • Най-космическият бонбон. През 1995 г. руските космонавти от станцията “Мир” помолили да им изпратят от земята бонбони. В Центъра за управление било решено, че най-безопасни при състояние на безтегловност ще бъдат бонбоните “Чупа Чупс”. Космонавтите с чупа-чупсите били заснети на видео и рекламното клипче донесло на компанията Chupa Chups славата на единствената в света бонбона, популярна не само на Земята, но и в космоса.
  • Най-руската бонбона е “Птиче мляко”. Първоначално това била торта, която се приготвяла в предприятието “РОТ ФРОНТ”. Тайната на рецептата била в агар-агара, който се добивал от морски водорасли. Впрочем той се ползва и за произвеждането на тъкани.
  • Най-необичайните в света бонбони са финландските. Приготвят ги кисели (без сладък привкус), солени (за бира) и дори с вкус, подобен на нефта!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.